AA- ja AAA-akut testissä

Julkaistu 16.04.2010 | Kirjoittanut Jussi | Kategoria(t): Faktat, Jussin jupinoita
Avainsanat:, , , ,

Kun tämä uusi akkutekniikka on niin kovin ihmeellistä ja myyntilupaukset kovia, niin ajattelin testata pintapuoleisesti hieman akkuja ja niihin kohdistuvia lupauksia. Mukaan pääsivät erilaisilla perusteilla valittuja akkuja. Mukaan eivät päässeet kotoa löytyvät “sököt” akut, vaan kaikki testiin osallistuneet akut ovat taustaltaan tasaväkisiä. Testattavista akuista kaikki ovat siis Ni-MH kennoja, jotka on vasta ostettuja, kertaalleen purettuja ja ladattuja. Latauksen jälkeen akut saivat levätä 30 vuorokautta, kunnes pääsivät testiin. Oli niistä mitattu tietenkin heti pakkauksesta purettuakin niiden kapasiteetit, joista sai heti vahvoja ennakko käsityksiä.

Testattavat paristot

Testattavaksi päätyivät siis:

1. GP ReCyko+ AA; Kiinalainen LSD-akku, joka on hankittu paikallisesta Starkista. Kapasiteetiksi valmistaja ilmoittaa normaalisti 2 050 mAh. Tunnettu kohtuullisena LSD-akkuna, helppo saatavuus. Hintaa näillä on ~4€/kpl kivijalka liikkeestä ostettuna.

eniTime plus2. GS Yuasa eniTime+ plus 2500 AA; Kiinalainen akku (“Technology From Japan”), joka väittää olevansa LSD-akku. Kukaan muu valmistaja ei vaan myy yhtä suurella kapasiteetilla (min. 2300 mAh) olevia LSD-akkuja, vaan muilla kapasiteetti jää tuonne 1800…2100 mAh haarukkaan. Hankittu Ebay netti huutokaupasta. Hintaa näillä ~4€/kpl.

3. Lidl Tronic 2500 AA; Nämä siis uudempaa Lidlin peruskauraa. Eivät lupaa mitään, eivätkä juuri maksakaan mitään. Olisiko hintaa himpun toista euroa kipale. Pakkohan tämä on ottaa verrokiksi!

4. Lidl Tronic 900 AAA; Kuten edellä, mutta AAA-koossa.

Rayovac4.05. Rayovac 4.0 AAA; Myyntipakkaus on vähintäänkin hämmentävä. Siinä lukee kaikkea asian vierestä ja hyvin vähän asiasta. Edes akkujen kapasiteettia ei ilmoiteta! Monet ovat myös “advanced lithium” tekstiin kiinnittäneet huomiota, vaikka ei se tässä asiayhteydessä tarkoita yhtään mitään. Eivät missään suoraan sano olevansa LSD-akku, mutta lupaavat samoja ominaisuuksia. Lisäksi lupaavat myös akun kestävän digikamerassa neljä kertaa kauemmin kuin johtava alkali paristo. Akut on valmistettu Kiinassa. Nämä ovat hinnaltaan erittäin edullisia, jos vain sattuu jostain löytämään. Kyseiset kappaleet tilattu testimielessä Amerikkalaisesta nettikaupasta.

Kaikki testin lataukset, purut ja mittaukset suoritettiin Maha Powerex MH-C9000 laitteella, jolla nämä temput onnistuu helposti. AA-akkujen latauksessa käytettiin 1 A virtaa ja ne purettiin 0,5 A. AAA-akut 400 / 200 mA.

Testin kulku meni kutakuinkin seuraavasti: 1. pakkaus auki ja akut purkuun, tulokset ylös. 2. Levon jälkeen lataus ja luvut ylös. 3. Kuukauden (30 d) ventta laturin varjossa sisätiloissa. 4. Takaisin laturiin ja tyhjäksi. 5. Tämän kirjoitus.

Suoraan pakkauksesta otettaessa huomiota kiinnitti eniTime+:n tulokset. Kapasiteettia löytyi vain vaivaiset alle 450 mAh, jotka ei kuulosta oikein LSD-akun arvoilta. Samaan pystyi melkein Lidlin AA-akutkin yhtä lukuun ottamatta, joka limbosi 111 mAh tuloksellaan totaalisesti (huom, nämä eivät esittäydy LSD-akuiksi). Rayovacin AAA-kokoiset pesivät nuo maailman tehokkaimmat eniTime+:t mennen tullen keskimäärin 548 mAh tuloksellaan. Rayovac 4.0 antoi siis lupaavaa näyttöä suoraan pakkauksesta pois otettuina.

Kooste:

Taulukko

Mitä tästä taulukosta sitten voi lukea? Hyvä kysymys. Teen tähän loppuun omia, hyvin subjektiivisia päätelmiä:

– ReCyko+ on kelpo LSD-akku, joka pelaa suunnilleen kuten on luvattu. Ottaa latausta ja pitää sen kuten antaa myyntipakkauksessaan ymmärtää. Lisäksi helposti saatavilla ja selkeä markkinointi. (Toimituksen suositus)

– eniTime+ ei ilmeisestikkään ole LSD-paristo, ei ainakaan sellainen mitä itse sen toivoin olevan. Ottaa latausta huomattavasti enemmän vastaan, kuin mitä kapasiteetiksi ilmoitetaan ja purkautuu aivan kuten normaalit akut. Epäilen että tässä on kyseessä perus hyvä 2 000 mAh kenno, joka myydään 2500 (min 2300) mAh LSD-kennona kovaan hintaan tyhmille asiakkaille.

– Tronic AA ja AAA akut eivät siis kilpaile samassa sarjassa, koska ovat normaaleja Akkuja. Silti yllättävän samassa sarjassa tuntuvat painivan näiden muiden, ReCykoa lukuun ottamatta, kanssa.

– Rayovac. Mitähän tästä nyt sanoisi. Yhtä sekavat on tunteet, kuin tuotteen markkinointikin. Edulliseen hintaan hankittuna ihan kelpo akkuja, mutta ovatko LSD-akkuja? Eivät sitä missään lupaa, vaikka antavat ymmärtää. Lupaavat hyvän kapasiteetin suoraan pakkauksesta ja sen lupauksen nämä lunastavatkin.

Koska testi on todella suppea, eikä siinä testattu satoja, saatikka tuhansia lataus kertoja ja otantakin on melko suppea, ei siitä kannata kovin pitkälle vietyjä johtopäätöksiä tehdä. Pakkasen kesto on myös tärkeä asia meidän olosuhteissa ja se on kokonaan testaamatta. Itselleni sain testistä monia vastauksia ja jatkossa akkujen hankinnat ovat helpompia.

Jussi

kommenttia
 1. TOMPPA sanoo:

  olipahan akkutesti.

 2. Egsise sanoo:

  GP ReCyko+ tuo vuosi sitten kuluttalehdenkin testin voittaja….
  Kokeileppas kylmässä miten pelaa, saatko samanlaisia tuloksia kuin minä tuolla http://egsise.hi.fi/kuvat/Batteries/Freezer%20test%202009/
  ReCyko+ hyytyy aika hienosti eikö?
  ”Testivoittaja” 🙂

  Netistä kun tilaa noita akkuja niin alle 2€/kpl saa jopa Sanyon Eneloopeja.

  Egsise

  • Jussi sanoo:

   Joo, testaustapasi vastaa ehkä paremmin suomalaisia olosuhteita, kuin minun ”laboratorio-olosuhteet”. Tuo pakastamismalli on ollut mielessä, mutta kun ei ole jaksanut, viitsinyt/kehdannut.

   Kolmas testausmalli olisi testata jollain vakio salamalla, kuinka nopeasti pystyy vetämään esim. 30 laakia ja kuinka monta laakia akut yhteensä jaksaa. Tuo salaman tarjoama virtapiikki kun kaataa yllättävän tehokkaasti heikommat ja koettelee vahvempiakin kovin.

   Nuo kolme testimuotoa kun yhdistää, niin saa jo aika hyvän käsityksen akkujen oikeasta luonteesta.

   Testistäsi puuttuu muuten tuo oleellisen tärkeä, eli enitime+ 2500. Mikäli olet lähettyvillä, niin ota minulta sellaiset lainaan, niin saadaan toinen näkemys aiheesta…

 3. Egsise sanoo:

  Mulla on uus testi tekeillä, siinä on mukana Ansmann 2500 maxE akut.
  http://egsise.hi.fi/kuvat/Batteries/AA+battery+freezer+test/

  Aikaisemmin testaamani Ansmann maxE ja GSYuasa Enitime ovat yksi ja sama akku, taitaa olla sama juttu noissa 2500mAh malleissakin.

  Sanyo Eneloop, GP ReCyko+, GSYuasa Enitime ja RayOVac Hybrid ovat eri tehtaissa tehtyjä, muut merkit ovat vain kääritty eri merkkisiksi kuten Ansmann, Sony, Varta jne.
  Saattaa olla että on muutama muukin LSD akkumerkki mutta nuo ovat ainakin tiedossa.

  Tosin vuosi sitten kun kyseenalaistin kuluttajalehden tekemän testin niin eivätpä hekään tienneet tuota, ja olivat selvästi yllättyneitä kun kysyin että testasivatko kiinalaisia vai japanilaisia Sony Cycle Energy Blue akkuja. 😀
  Kiinalaisia olivat testanneet tuli vastaus viikkojen päästä, eli RayOVac Hybridejä, japanilaiset on Sanyo Enelooppeja.
  Tuon takia mulla on kahteen kertaan testattuna se Sonyn akku….ero näkyy niissä kuvissa.

  Tuolla on salamatestiä. http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=677074

  Hetkonen, tuossa sinun testissä kohta ”2. Levon jälkeen lataus ja luvut ylös.”
  Tuo lukemahan on laturin lataama määrä joka voi olla ihan mitä vain koska uudet akut eivät välttämättä tuota tarpeeksi voimakasta signaalia täyttymisestään vaan ylilatautuvat ja lataus loppuu lämpösensorin tunnistamana.

  • Jussi sanoo:

   Hetkonen, tuossa sinun testissä kohta “2. Levon jälkeen lataus ja luvut ylös.”
   Tuo lukemahan on laturin lataama määrä joka voi olla ihan mitä vain koska uudet akut eivät välttämättä tuota tarpeeksi voimakasta signaalia täyttymisestään vaan ylilatautuvat ja lataus loppuu lämpösensorin tunnistamana.

   Olet (melkein) oikeassa. Mikäli niitä lataa pienellä virralla, näin todellakin voi käydä. Käyttämäni latausvirta on kuitenkin sen verran hyvä (juuri tästä syystä) jotta ”delta vee” tunnistus pelaa, eikä akkuja käristetä. En usko että minulla olisi mennyt yksikään näistä latauksista lämpösensorin katkaisemaksi.

  • Jussi sanoo:

   Olipas antamassasi linkissä muuuten melko hyvä testi. Vielä kun olisi tämä suomalainen ominaisuus, eli kylmyys otettu huomioon.

 4. Egsise sanoo:

  Uusissa akuissa ensimmäisillä latauskerroilla voi käydä niin että delta-v signaali on liian heikko jotta laturi sen tunnistaisi.
  Jos olet ladannut 2700-2900mA akkuihin joiden todellinen kapasiteetti on jossain 2000mAh paikkeilla niin ei ole tainnut tunnistus onnistua?

  Ne Tronicit jotka minä kokeilin kesälomalla tekivät niin että sisään meni C9000:lla yli 2500mAh ja purettaessa ulos tuli vain 1700-1800mAh, tämä siis 1000mA latauksella ja 500mA purkuvirralla.

  • Jussi sanoo:

   Kuten huomaat, akkuihin joiden (ilmoitettu) kapasiteetti on noin 2000mAh, ei mennyt suikaan tuollaista määrää tavaraa, vaan alle 2000mAh. Nuo 2700…2900mAh upposi akkuihin, joissa ”vetoisuudeksi” mainitaan 2500mAh.

 5. Egsise sanoo:

  Kokeileppas tehdä Troniceille se break-in testi.
  Laturin lataama määrä ei anna mitään tietoa akun kapasiteetista, akku pitää purkaa että sen saa selville.
  Noiden lukujen perusteella joku tietämätön vois kuvitella että Tronic on tosi hyvä akku kun sinne uppoaa 115% ilmoitetusta kapasiteetista.

  Saahan sitä kahvikuppiin kaataa litran maitotölkin, mutta kun kaataa sen kahvikupillisen takaisin tölkkiin niin ei se tölkki täyty, onko vika maitotölkissä, maidossa, vai kahden desin kahvikupissa jossa kuitenkin lukee 1L?

  • Jussi sanoo:

   Jep. Kokeilen joskus, kun kehtaa ja kerkiää. Tronicissa riitti potkua (purettuna 0,5A) keskimäärin 1993mAh verran, aivan kuten olen taulukossa ilmoittanut. Se miten kukakin haluaa taulukkoa tulkita on jokaisen oma asia. Mielestäni en anna liian hyvää kuvaa tuotteesta jolle luvataan 2500mAh kapasiteettia ja se saa (yksinkertaisessa) testissäni viidenneksen pienemmän tuloksen. En usko kenenkään ymärtäneen asiaa niin, että Tronic olisikin oikeasti 3000mAh LSD-akku.

   Kaikki akut on siis testattu tasapuolisesti ja mahdollisesti huonosti, mutta todellisuutta jäljitellen. Todellisuudessa monella on käytössää huomattavasti paljon pienempi latausvirta ja käytännössä keittävät akkujaan pilalle heti alusta alkaen. Tätä piirrettä en kehtaa omilla akuillani kuitenkaan jäljitellä.

   Tiedän kyllä kuinka järjellinen testi tulisi toteuttaa ja että sinun käyttämäsi menetelmä on mkonessa mielessä parempi. Ongelma vaan on se, että en satu olemaan näillä töin, enkä saa toimeentuloani akkujen testauksesta. Kun minulla kuitenkin akkuja sattuu olemaan, omaksi mielenkiinnokseni niiden ominaisuuksia olen aina toisinaan selvittänyt ja ajattelin muillekkin asiasta kertoa, jos jotain aihe kiinnostaa. Väärät johtopäätökset saa jokainen vetää ihan itse.

 6. Egsise sanoo:

  Älä ikinä aliarvioi ihmisten tyhmyyttä, normaali kuluttaja ei lue muuta kuin että ahaa Troniceille luvataan 2500mAh mutta tämä kaveri on ladannut niihin melkein 3000.
  Hyviä ja halpoja vai miten se meni.

  Toimeentuloa tuskin kukaan saa testeistä, tarpeestahan nämä jutut usein tulee testattua, mullaki on kamera, radiopuhelin, taskulamppuja ja otsalamppuja joissa käytän AA akkuja.
  Siitä tämä mulla lähti, ku piti saada tietää eikä kukaan ollu testannu.

  Tuo akkujen pilalle keittäminen on valitettavan totta, laturissa säästäminen pilaa akut todella nopeasti.
  Tai sitten ostetaan hieman parempi laturi ja kun akut tuntuu kuumenevan niin lisätään puhallinta ja sitten meneekin ylilatauksen puolelle kun laturi ei tunnista lämpötilan nousua….

 7. Henkka sanoo:

  Kiva lukee tollasta kirjeen vaihtoa ja testejä. Itse aloitin li-po akkuihin tutustumisen. Se vasta näyttää olevan taidetta, lataus, säilytys ja käyttö hieman poikkeavaa näistä muista akkupattereista….mut tutustutaan lisää

 8. […] AA- ja AAA-akut testissä April 2010 12 comments […]

 9. Jussi sanoo:

  Tänään ilmestyneessä Lidlin mainoksessa oli taasen akkuja kaupan. Ilmloituksessa luki ”valmiiksi ladattu”. Onkohan nyt Lidlillä LSD-kennoja mynnissä (4 kpl AA kennoja) 3,99€? Kuulostaa liian hyvälle ollakseen totta. Vai onko kyseessä vain se, että on luvattu hieman liikoja?

 10. Egsise sanoo:

  Tuolla näitä jo hieman testailtiin: http://murobbs.plaza.fi/elektroniikka/559247-hyvat-parhaat-aa-aaa-akkupatterit-7.html#post1705523389

  Lainaus:
  ”Lidl Tronic ready to use 2100 AA akut

  Kapasiteetti suoraan paketista, purku 500mA virralla:
  Akku1: 0, jännite 0
  Akku2: 1691, jännite kuormalla 1,14V, ilman kuormaa 1,30V
  Akku3: 1609, jännite kuormalla 1,05V, ilman kuormaa 1,30V
  Akku4: 1681, jännite kuormalla 1,13V, ilman kuormaa 1,30V

  16 tuntia latausta 210mA virralla jonka jälkeen alkoi purku 420mA virralla.
  Kapasiteetti, jännite
  Akku1: 1775, jännite kuormalla 1,27V
  Akku2: 2021, jännite kuormalla 1,25V
  Akku3: 1859, jännite kuormalla 1,13V
  Akku4: 2014, jännite kuormalla 1,27V

  Loppulausahdus:
  Neljän akun paketissa oli siis yksi joka ei pitänyt virtaa vaan oli tyhjä ostaessa, yhden akun sisäinen vastus oli niin suuri että jännite tippuu huomattavan matalaksi pienelläkin virralla.
  Kaksi akkua käyttäytyi kuten pitääkin.

  Jos akkuja käyttää laitteessa johon menee useampi kuin yksi akku, seurauksena on lyhyt käyttöaika alentuneen jännitteen vuoksi ja/tai heikomman kapasiteetin omaavat akut tulevat nopeasti heikentymään entisestään koska muiden akkujen virta kulkee näiden läpi jos akuista yritetään käyttää koko kapasiteetti.

  Tänään kävin Lidlissä taas ja nappasin mukaan yhden 9V ready to use akun, pakettia hipelöidessäni viereen tuli mies jolle kerroin em. ongelmista.
  Kovasti oli kiinnostusta ja kysymyksiä paremmista akuista tuli, erityisesti että mitä ne paremmat maksaa kaupassa, netistä ei tainnut olla kiinnostusta tilata.
  Kerroin että netistä kun tilaat niin neljä akkua saa 8 eurolla, päälle 4euron postikulut.
  Kivijalkakaupasta ostaessa paketilla on hintaa noin 17 euroa.
  ”NIIN KALLISTA?” mies tuumasi ja nappasi mukaansa paketin Tronic akkuja.”

  Yhden akun heitin kierrätykseen, ei pitänyt virtaa vaan oli tyhjä muutamassa päivässä, loput kolme on jossain höpöhöpölampussa.

  Lidlin akut maksoi 1€/kpl, hieman erilaisen laaduntarkkailun läpikäyneet akut maksaa tuplasti.
  Taidan edelleen pysyä Eneloopeissa, köyhällä kun ei ole vara halpaan. Mulla on omissa laitteissa AA akkuja jotain 70kpl, suurin osa on Sanyo Enelooppeja joiden suorituskyky on tasainen akusta toiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s