Sony HX5 saapui

Julkaistu 22.03.2010 | Kirjoittanut Jussi | Kategoria(t): Jussin jupinoita, kuvia
Avainsanat:, , , , ,

Kamerat ojennuksessa Sonyn “huippu uutuus”, maailman ensimmäinen digikamera, missä on GPS-paikannin ja kompassi sisään rakennettuna, DSC-HX5V tulla tupsahti pitkän odotuksen päätteeksi tänne. Jussi sattui olemaan Hong Gongissa reissussa ja sieltä löytyi kaivattu kamera. Kamera on ennakkotietojen mukaan suuntaa pokkari rintamalla tekevä tuote. Valitaan varmasti vuoden kameraksi monilla rintamilla. Kun Sony julkaisi ko. kameran, kaikki kilpailijat julkaisivat suunnilleen kuukauden kuluessa samankaltaiset vastineensa. Ikävä kyllä kukaan muu ei vielä pysty tarjoamaan kaikkea sitä yhdessä paketissa, mitä Sony nyt tekee (1080i-HD-videot (zoom ja tarkennus toimii), 25mm laajakuva 10x zoomilla, GPS, kompassi, Sweep Panorama, 10fps…).

Miltä se tuntuu vuorokauden kokemuksella?:

+ Sweep Panorama max. 270 astetta! (aivan loistava tapa ottaa panorama kuva!)

+ 10x zoom tämän kokoisessa pokkarissa

+ 25mm kino vastaava wide

+ Full HD-video, jota voi zoomata ja tarkennus toimii

+ Sonyn vakuuttava olemus

+ yksi mukana kulkeva pokkari, jolla hoitaa kaiken kohtuullisesti

+ hyvä ote

– still kuvien laatu natiivi resoluutiolla on vähintäänkin kauheaa katsottavaa, aivan kuten oli HX1:läkin. Kuvan detaljiikka ja kohina on täysin sietämättömällä tasolla ainakin minun silmääni. Pieniin tulosteisiin ja valokuviin, sekä tietenkin nettikäyttöön vallan mainioita, mutta se ei riitä allekirjoittaneelle, ei alkuunkaan.

– monitoimiliittimen suojaamaton sijoitus kameran pohjaan. Liitin täyttyy käytössäni pölystä ja sen toiminta omilla käyttötottumuksillani ei tule olemaan pitkäikäistä. Tässä kohdassa voin lohduttaa useimpia lukijoita siitä, että tämä ei liene kaikkien ongelma, vain minun kaltaisteni hulttioiden jotka eivät tiedä mikä on kameran suojapussi, ja jolla on kamera joka paikassa matkassa, eikä kamera koe suurtakaan sääliä

– paristokotelon kansi on vahvasti lelumainen, eikä vakuuta kestävyydellään

– muistikortin asettaminen ja poistaminen nakkisormilla hieman hankalaa tiukan mitoituksen johdosta

– haave siitä että yksi kamera hoitaisi kaiken, kaatuu tuohon kohinaan ja pistää etsimään taas uutta haavetta…

Plussien ja miinusten lisäksi aiheesta voinee sanoa vielä muutamia asioita, joissa on hyviä ja huonoja puolia:

? SD, SDHD ja Memory Stick muistikorttien tuki

? Sony.fi sivut kertovat tuotteessa olevan kosketusnäytön. Itse olen tuota kyllä kosketellut, mutta sormenjälkiä suurempaa saavutusta en ole sillä saavuttanut. Lienee virheellinen tieto, jonka juuri vasta huomasinkaan.

? Sonyn Litium G akku. Vaikka Sonyn akku laadukas onkin, sitä ei maailman joka kolkasta löydy, kuten AA-paristoja. Pari AA-akkua olisi ehkä kuitenkin idiootti varma ratkaisu ja hätään löytyisi apu lähes maailman joka kolkasta.

? GPS ja kompassi. Onko näistä oikeasti kamerassa hyötyä, vai vievätkö tilaa ja akusta virtaa?

Pannaan vielä ko. aparaatilla otettuja kuvia muutama. Näitä kuvia ei siis ole otettu kameran ominaisuuksia korostavassa mielessä, vaan ihan perus kuvia, mitä sillä on tullut otettua vuorokauden aikana.

Kissan pissaa

Kun katsoo kissan pissaa näin paljon pienennetystä kuvasta, ei se näytä pahalle. Luojan kiitos, haju ei vielä tässäkään kamerassa välity kuvan mukana. Näin hyvissä olosuhteissa otetusta kuvasta otettu osa suurennos 1:1 ei ole vielä toivotonta, jos ei kehuttavaakaan. (Aukko f/3,5, valotusaika 1/25s, ISO-400, polttoväli 4mm, ei salamaa)

1:1 pissa

DSC00159

Sisällä otettujen kuvien laatu onkin sitten aivan katastrofi (lue, normaalia pokkari tasoa). Yksityiskohdista ei ole paljon tietoa ja kohinan määrä on vähintäänkin järkyttävä. Alla siis 1:1 osa suurennos päältä olevasta kuvasta. (Aukko f/4,5, valotusaika 1/50s, ISO-1600, polttoväli 11mm, ei salamaa)

Anni

Olen pannut merkille, että näitä tämän kaltaisia tuotoksia ei kaikkialla haukuta, vaan pidetään pokkarille kelvollisina tuloksina. Minulle tuo ei vaan riitä. Kamera itsessään vaikuttaa melko mainiolle ja kaikin puolin hyvälle – tuota kohinaa lukuun ottamatta. Voi olla että pitää hankkia sisäkuvaukseen vielä toinen kamera… Samsungilla on tulossa uutuus jossa f=1.8. Jää nähtäväksi kuinka käy. Jokatapauksessa tämä jäänee perheeseen, sillä niin pätevää on tuo videon laatu että aina tällainen pitää taskunpohjalla olla!

Jussi

kommenttia
 1. Jussi sanoo:

  Nyt kun aikaa on taas hieman lisää kulunut ja koneen kanssa enempi leikkinyt, tulee väistämättä mieleen HX1:n rulla. Rullalla tarkoitan sitä peukalon alle sattuvaa ”hammasrattaan” oloista säätöpyörää, mitä pyörittämällä ja painamalla saa säädettyä milloin mitäkin. Valikon kautta asioiden säätäminen kun ei ole nopeaa – no ei tässä kamerassa paljoa säädettävää olekaan. Säädöt ovat nimittäin melko rajalliset. Tekoäly kun hoitaa tämän tyyppisissä pokkareissa tumpelon käyttäjän puolesta säädöt.

  Silti se säätöpyörä olisi kova juttu ja mahdollisuus säätää manuaalisesti…

  Videotakin saatte jossain vaiheessa ihasteltavaksi, mutta siihen menee vielä tovi. Tämä tietokone kun ei ymmärrä koko formaattia, eikä kyllä paukutkaan riittäisi, vaikka ymmärrystä olisikin. Joskus paremmalla ajalla pitää tuolla tehokkaammalla myllyllä kokeilla. Taitaa kokeilu lähestyä uhkaavasti, sillä nuo videot täyttää muistikorttia melko rivakkaa tahtia, vaikka käsittämättömän pieneen on tämän tasoinen kuva saatu pakattua.

 2. Jussi sanoo:

  Kameraa ostettaessa on muutama asia muistettavaksi. Näiden pitäisivät kuulua myyntipakkaukseen, sillä niin ehdottomia ne ovat.
  1. LCD-näyttöön suojakalvo! Näyttö on hieman muuta pintaa ulompana ja varmasti helposti naarmuuntuvaa materiaalia. Kalvon arvo on mitätön aikaansaatuihin naarmuihin nähden. Laita ostamasi kalvo paikalleen heti, kun otat kameran pakkauksesta.
  2. Lisäakku, tai pari. Ebaysta löytyy akkuja alle 10 € hintaan kotiin kannettuna. Koska kyseessä ei ole AAA-, tai AA-kokoiset akut, täytyy taskusta löytyä aina vähintään yksi ladattu akkua, tai muutoin saattaa jäädä kuva ottamatta.

 3. […] Sony HX5 saapui March 2010 2 comments 4 […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s