Toimittajien ammattitaito – tai sen puute

Julkaistu 20.11.2009 | Kirjoittanut Jussi | Kategoria(t): Jussin jupinoita
Avainsanat:, , , , ,

Kärpät vai Kalpa?Ihmetyttää usein toimittajien ammattitaito, tai paremminkin sen puute. Olen kuvitellut että toimittajat ovat kouluja käyneitä ja oppineita ihmisiä. Niin ehkä ovatkin, mutta eivät he perus duunaria paremmin ainakaan toimittajan työtä osaa. Virheitä virheiden perään ja vääriä, vääristeltyjä ja jopa valheellisia juttuja toinen toisensa perään.

En tiedä voiko missään muussa työssä tehdä niin paljon virheitä kuin toimittajan työssä. Mielestäni siinäkään ei voi, mutta kun ei kukaan siihen puutu, niin se vaan jatkuu.

Poimin tähän Iltalehden nettisivuilta muutaman virheen, jotka olivat molemmat heti etusivun jutuissa. Nämä ovat pieni virheitä, sillä näillä ei vaikuteta asenteisiin. Ensimmäisessä toimittaja ei erota kahta SM-liiga joukkuetta toisistaan. No, puolustukseksi voi tietenkin sanoa että molemmat joukkueet alkaa K-kirjaimella. SementtiseinäToisessa jutussa pojan pää on jäänyt sementtiseinän väliin! Minkälainen seinä se sellainen on?

Nämä molemmat virheet ovat niin kovin tavallisia, mutta tahattomia toimittajan virheitä, jossa ymmärrys ei vaan ole riittänyt näin yksinkertaisen jutun tekoon. Samaan sortuu usein myös suomentajat. Pahempaa kuitenkin on se, mitä lehdistö tekee tieten tahtoen, eli muokkaa lukijakunnan ajatusmaailmaa. Esimerkiksi maamme johtava sanomalehti ja koko konserni on päättänyt tehdä maailmasta omien aatteidensa näköisen. Pelottavaa, että yleistä mielipidettä voi muokata niinkin selvästi kuinka sitä tehdään, eikä se tunnu herättävän suuressa väestössä suurempaa huolta. Jopa poliitikot pelkäävät mediaa ja joutuvat tekemään mediaa nuoleskelevia päätöksiä, jottei joudu median “mustalle listalle”

Jussi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s