Jussi Halla-Aho kirjoittaa fiksuja

Julkaistu 26.03.2009 | Kirjoittanut Jussi | Kategoria(t): Jussin jupinoita
Avainsanat:, , ,
Jussi Halla-Aho

Jussi Halla-Aho

Ensiksi kerrottakoot ettei minulla ole hajuakaan kuka tämä Jussi Halla-Aho on, tai mitä hän edustaa. En näin Halla-Ahon ajatuksiin osaa sen enempää yhtyä, mutta kun hän kirjoittaa nykyisen ja ehkä tulevan aselain ongelmista ja korjausehdotuksista, ei voi kun yhtyä mielipiteisiin. Ko. hengentuotoksen voit käydä lukemassa osoitteesta http://www.halla-aho.com/scripta/ehdotuksia_ampuma-aselain_uudistamiseksi.html

Halla-Aho on blogissaan oivaltanut sen yksinkertaisen asian, ettei aseet ole vaarallisia, toisin kuin osa niitä käyttävistä henkilöistä.

Perusvirhe sekä nykyisessä että tulevassa laissa on, että lupa koskee asetta eikä henkilöä. Jokaiselle aseelle on erikseen haettava hankkimislupaa, ja jokaisen lupahakemuksen yhteydessä on uudelleen todistettava sekä aseen tarve (esim. urheiluammunta) että hakijan soveltuvuus aseen hallussapitoon. On selvää, ettei tämä lisää kenenkään turvallisuutta. Jos luvanhakijalla on ennestään yhdeksän pistoolia, kymmenes ei tee hänestä yhtään vaarallisempaa. Kuitenkin hankkimisluvan hakeminen kymmenennelle pistoolille on aivan yhtä kallista, hidasta ja hankalaa kuin se on ensimmäisellekin.

Metsästäjiä kohtaan Halla-Aholla on mielestäni jopa liian liberaali linjaus.

Metsästysaseet ovat oma ongelmansa. Hankkimis- ja hallussapitolupa voidaan myöntää metsästysperusteella, jos hakijalla on metsästäjätutkinnon suorittamisesta kertova ja voimassa oleva metsästäjäkortti. Kääntäen metsästäjäkortin olemassaolo on vallitsevassa lupakäytännössä riittävä todiste metsästysharrastuksesta ja siten ainoa dokumentti, jonka hakija lupahakemuksensa liitteeksi tarvitsee. Lupa myönnetään kortin haltijalle automaattisesti. Muutoin ei tietysti voisi ollakaan, koska varsinkin pienriistametsästys on yleensä yksinäistä ja itsenäistä toimintaa, eikä sellaisesta voi kukaan kirjoitella harrastustodistuksia.

Edellisestä seuraa, että metsästysperusteella hankittavien aseiden osalta koko lupakäytäntö on turha. Se on pelkkää rahastamista. Metsästäjäkortti voisi itsessään olla metsästysaseita koskeva hankkimislupa.

Ehkä ei kuitenkaan noin. Tiedän henkilöitä, jotka ovat kyllä metsästyskortin suorittaneet, mutta jotka eivät missään tapauksessa sovellu aseen omistajiksi! Ajatus sinällään on järkevä, mutta metsästyskortti ei ole se ratkaisu… ehkä metsästäjän ampuma-aselupa (hatusta keksitty termi).

Järki juttuja muuten. Harmi vaan, ettei Jouni Laihon popppoo taida jo kirjoitettua lakia keksiessään järjen ääntä kuunnella. Näyttää sille, että uusi laki on jo kirjoitettua ja se nuijitaan läpi ja sillä selvä.

Jussi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s